Sådan tager og redigerer du gode billeder med telefonen!

En del af de kunstnere, som vi har på Wallo Marked beskæftiger sig med fotokunst, og det er da også en kunst i sig selv at være god til at tage billeder med et kamera. Men hvad med telefonen? I dag kan man hurtigt skabe sig en helt karriere, hvis man tager gode billeder, og deler dem på Instagram. Vi har spurgt fotograferne SalohCopenhagen by KatLouise Hvas og Jonas Schmidt, hvilke tips de bruger til at tage gode billeder med telefonen og hvordan de efterfølgende redigere dem.

Undlad helt at bruge zoom, når du tager billeder med din telefon – det forringer billedkvaliteten markant, og resultatet bliver derfor sjældent godt.
– Copenhagen by Kat

Tilstræb at tage billeder, som er flotte uden redigering. Jeg synes hurtigt, mobilbilleder kan komme til at se “grumsede” ud, hvis de udsættes for for voldsom redigering.
– Saloh

Tålmodighed er en sikker vinder, så fuld Hakuna Matata når du tager billeder fra telefonen. Kom tættere på dit motiv. Skyd altid flere billeder – bare gi den gas! Der er altid ét billede ud af 10, der er bedre end de andre 9. Jeg bruger som oftest også begge hænder når jeg tager et billede, så det ryster mindre.
– Jonas Schmidt

Vær opmærksom på fokus og eksponering. På en iPhone, som jeg selv bruger, indstiller kameraet automatisk fokus, men det kan du nemt ændre ved at trykke en enkelt gang på skærmen, der hvor du gerne vil fokusere. Eksponeringen kan du justere ved at sætte fingeren på skærmen og trække langsomt op eller ned, alt efter om du vil have dit billede lysere eller mørkere
– Copenhagen by Kat

Tænk over linjerne i billedet og om lyset falder rigtigt. Og så den mest åbenlyse – gå en stor vej udenom Instagram-filtrene, men fjern gråtonerne ved en let manuel redigering.
– Louise Hvas

Når jeg bruger Instagram til redigering, kan det f.eks. være at lysne skyggerne lidt på et billede eller at rette et billede op, hvis jeg eksempelvis gerne vil have horisonten til at blive helt vandret på et motiv, jeg har fanget lidt skævt. Hvis jeg bruger Instagrams filtre, sætter jeg ikke styrken så højt. Jeg kan bedst lide, når billeder ser så naturlige ud som muligt. Jeg lægger som regel ikke mere end 20–30% på, hvis jeg bruger et filter, men det er helt sikkert en smagssag, så det er bare med at prøve sig frem og finde sin egen måde at bruge dem på.
– Saloh

Fotografiets hemmelighed er LYS! Hvis der er det rigtige lys, er det fuldstændig ligemeget om du tager billede med en kartoffel eller et kamera til 300.000 kr.! Det er lyset der afgører kvaliteten af dit billede.
– Jonas Schmidt